Jaa

Ilmailuliitto

Vuonna 1919 perustettu Suomen Ilmailuliitto ry (SIL) on urheilu- ja harrasteilmailun valtakunnallinen keskusjärjestö Suomessa.

Ilmailuliiton toimintalajeja ovat moottorilento, purjelento, experimental-lentotoiminta, ultrakevytlentäminen, riippuliito, varjoliito, kuumailmapallolentäminen, laskuvarjourheilu, nousuvarjot ja lennokkitoiminta.

Jäsenkerhoja on yli 200 ja henkilöjäseniä noin 9 000. Kerhot ovat jakaantuneet melko tasaisesti ympäri maata Hangosta Ivaloon ja Vaasasta Joensuuhun.
Organisaatioon kuuluu liittokokouksen valitsema hallitus ja sen asiantuntija-apuna toimivat eri alojen lajitoimikunnat, joita on tällä hetkellä seitsemän.

ILMAILU-lehteä Ilmailuliitto on julkaissut vuodesta 1937 alkaen. Lehti ilmestyy 8 kertaa vuodessa ja se käsittelee liiton omien harrastealojen lisäksi liikenne- ja sotilasilmailuun sekä lentoturvallisuuteen liittyviä aiheita. Jäsenet saavat lehden jäsenetuna. ILMAILU-lehden irtonumeroita on saatavana hyvin varustetuista Lehtipisteistä. Lehti on myös tilattavissa.

Ilmailuliitto tarjoaa jäsenilleen useita konkreettisia jäsenetuja. Erityisesti kannattaa huomioida ryhmätapaturmavakuutus, joka on voimassa myös ilmailulajeja harrastettaessa.

Ilmailuliiton toiminta rahoitetaan pääasiassa jäsenmaksutuotoilla sekä opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämällä avustuksella.

Ilmailuliitto on kansainvälisen ilmailuliiton FAI:n (Fédération Aéronautique Internationale) jäsenjärjestö Suomessa. Näin ollen Ilmailuliitto muun muassa myöntää urheiluilmailun kansainväliset kilpailulisenssit, tarkkailee ja rekisteröi ennätyksiä ja lähettää joukkueita kansainvälisiin kilpailuihin. SIL on Suomen Olympiakomitea ry:n jäsen (http://www.sport.fi/olympiakomitea).

Ilmailuliitto järjestää kotimaisten SM-kisojen lisäksi myös erilaisia kansainvälisiä kilpailuja. Tällaisia ovat olleet muun muassa purjelennon MM-kilpailut vuonna 1976, tarkkuuslennon MM-kilpailut vuonna 1987, purjelennon EM-kisat vuonna 1988 ja 1996, laskuvarjourheilun kupumuodostelmien MM-kilpailut vuonna 2000, suurten termiikkiliidokkien MM-kisat 2002 ja purjetaitolennon MM-kisat 2013. Kesällä 2005 järjestettiin Räyskälässä purjelennon EM-kisat kahdessa luokassa sekä Lappeenrannassa F3B-lennokkien MM-kisat. Joensuussa järjestettiin 2007 taitolennon EM-kilpailut ja vuonna 2009 Räyskälässä lennettiin nuorten purjelennon MM-kilpailut.

Ilmailuliiton koulutustoiminta on keskitetty Suomen Urheiluilmailuopistoon. Urheiluilmailuopisto on osakeyhtiömuotoinen Ilmailuliiton 80 prosenttisesti omistama liikunnan koulutuskeskus.

Ennen muuta Suomen Ilmailuliitto kuitenkin on olemassa palvellakseen jäseniään ja kaikkia ilmailusta kiinnostuneita. Meiltä saat tietoa siitä, kuinka ilmailun voi ja kuinka se kannattaa aloittaa. Kun sinä haluat toteuttaa oman lentämisen unelmasi, ota yhteyttä palvelevaan toimistoomme sekä laajaan vapaaehtoistyötä tekevään asiantuntijaverkostoomme.

Suomen Ilmailuliitto | Puhelinvaihde: +358 9 3509 340 | Email sil(ät)ilmailuliitto.fi
Postiosoite: Helsinki-Malmin lentoasema | FI-00700 Helsinki |  www.ilmailu.fi