Siinä missä useimmissa muissa ilmailumuodoissa nostovoima kehitetään siipiprofiililla, kuumailmapallolentäjät turvautuvat ympäristöään lämpimämpään ilmaan, joka tunnetusti kohoaa ylöspäin. Kyseessä onkin vanhin lentämisen muoto.

Pallo ajelehtii vapaasti ilmavirtausten mukana, mutta on silti ohjattavissa. Tuuli nimittäin puhaltaa eri suuntiin eri korkeuksissa. Kokenut lentäjä osaa siten hakeutua toivottavaan suuntaan vievän virtauksen kohdalle. 

Kuumailmapalloilla lennettäessä ei ilmakehässä saa olla voimakkaita pystysuuntaisia virtauksia, joita auringon lämpö aiheuttaa. Siksi niillä operoidaan talvisin tai kesällä varhain aamulla ja iltaisin. Starttipaikka valitaan tuulta luotaamalla laskun tapahtuessa maastoon. Pallo mahtuu koreineen henkilöauton peräkärryn.

Pallolentäminen on vielä varsin suppean piirin harrastus, mutta lajin parissa on ryhdytty toimeen uusien lentäjien löytämiseksi. Lupakirjaan vaaditaan 16 lentotuntia. Pallolentäjiä oli vuoden 2011 lopussa 45 ja palloja 58. Voit kysyä kerhoilta lisätietoa.

Jaa
Artikkelit

Sivut

Tapahtumat

Kilpailut ja lajitapahtumat

Suomen Ilmailuliitto | Puhelinvaihde: +358 9 3509 340 | Email sil(ät)ilmailuliitto.fi
Postiosoite: Helsinki-Malmin lentoasema | FI-00700 Helsinki |  www.ilmailu.fi