Purjelentokone hinataan ilmaan tavallisesti moottorikoneella tai vintturilla. Muita lähtötapoja ovat autohinaus ja joillakin koneilla omalla apumoottorilla suoritettu lentoonlähtö. Alkunousun jälkeen koneella liidetään käyttämällä korkeusenergiaa etenemiseen.

Tavallisesti liitoluku on noin 30 ja siitä ylöspäin eli kilometrin korkeudesta kone liitää periaatteessa 30 kilometrin matkan. Ennen kuin korkeus loppuu, tulee lentäjän löytää nouseva ilmavirtaus eli termiikki. Yleisin nostonlähde on lämmin nouseva ilmavirta, maastonmuodoiltaan vaihtelevalla alueella voi käyttää hyväkseen myös rinnetuulta ja aaltoliikettä. Purjelento voi tarjota upeita elämyksiä ja onnistumisen tunteita, sillä kone pysyy ilmassa vain omien taitojesi mukaan löydetyillä termiikeillä. Ellei termiikkiä löydy, joudutaan laskeutumaan.

Koneensa ohjaamossa korkealla taivaan sinessä purjelentäjä on yksin. Ennen kuin sinne saakka päästään, miltei kaikki tapahtuu yhteistyönä kerhoissa. Konekin kuuluu yleensä kerholle. Lentolupakirjan voi saada lupakirjakurssin jälkeen. Kurssille pääsee jo sinä vuonna, kun täyttää 15 vuotta ja lupakirjan voi saada 16-vuotiaana.

Jaa
Artikkelit

Sivut

Suomen Ilmailuliitto | Puhelinvaihde: +358 9 3509 340 | Email sil(ät)ilmailuliitto.fi
Postiosoite: Helsinki-Malmin lentoasema | FI-00700 Helsinki |  www.ilmailu.fi